Kaksi vuotta kiinteistöjen tutkimuksia Energiainsseiltä!


Takana on kohta kaksi vuotta uusimuotoisia laskennallisia energiatodistuksia ja niihin liittyviä kohdekäyntejä. Asiakaskohteissa on tutkittu lukuisa määrä yläpohjia ja kuvattu lämpökameralla epäilyttäviä ikkunoiden ja ovien tiivisteitä ja kylmäsiltoja. On havaittu kuumia ja kylmiä tiloja ja hyvin ja huonosti toimivia ilmanvaihtoja. On aika listata mitä kaikkea sellaista on löytynyt, jolla on onnistuttu vaikuttamaan asumisolohin ja rakenteiden toimivuuteen ja käyttöikään sekä edistämään kiinteistön lämpöenergian säästöä. Parhaassa tapauksessa vain yhden kiinteistökierroksen aikana on päästy vaikuttamaan näihin kaikkiin asioihin. Muistettakoon, että tällaiset käytännön parannukset ovat se energiatodistuksen laadinnan kaikkein tärkein tavoite.


Asiakkaittemme kohteissa on tullut esille mm. seuraavia asioita:


 • Yläpohjan eristeitä on myllätty syystä tai toisesta pois paikoiltaan, ne ovat kastuneet tai niitä on ensin tallottu ja sitten korjailtu varsin huolettomasti "jonkin" operaation jäljiltä
 • rossipohjarakenne, joka kastuu hulevesistä tai jonka miehistöluukku on  poissa ja altistaa lähellä olevat käyttövesiputkistot jäätymiselle
 • hyvin useita kohteita, joissa patteriverkoston tasapainotus on jäänyt tekemättä. Seurauksena tästä saattaa osa asukkaista tuulettaa ylilämpöä ulos ikkunoista ja osa asukkaista palella. Tämä johtaa kierteeseen, jossa aluksi nostetaan patteriverkoston lämpöä ja siten vain pahennetaan ongelmaa.
 • poistoilmakammion puhdistus on jäänyt tekemättä vuosiksi ja parissa tapauksessa jopa vuosikymmeniksi. Seurauksena saattaa olla todella potentiaalinen palopommi!
 • käyttövesiputkien remontin yhteydessä täysin tukittu kokonaisen rivitalon kosteiden tilojen poistoilmaventtiilit (!!!)
 • avoimia yleisten tilojen ikkunoita keskellä talvea, irvistäviä tai kokonaan puuttuvia ovitiivisteitä sekä ravistuneita ja myös kokonaan pois paikoiltaan olevia kattoluukkuja
 • 1 kpl kokonaan puuttunut käyntiovi katolle hissin konehuoneen vierestä
 • täysin toimimattomia yhteiskanavapuhaltimia 3 kpl ja yksittäisten asuntojen toimimattomia ilmanvaihtoja yli 10 kpl
 • kahdessa tapauksessa kuumana käyvä sähkölaite tai sähköjohto
 • useita yleisiä tiloja, josta puuttuu kaukolämpö- tai lämmönjakoputkiston eristeitä. Seurauksena tavallisesti lämpöhukkaa ja aivan liian kuumia käytävätiloja (kerran jopa yli 30 astetta talvipakkasilla)
 • huomattavan suuri määrä valaisimia, jotka palavat aina ja ikuisesti siihen asti kunnes lamppu särkyy
 • lämmönjakokeskusten tukkeutuneita lattiakaivoja, jolloin pienestäkin vuodosta voi muodostua suuri katastrofi
 • tiiliseinä, joka on liikkunut siten että kaksi saumoista on auki lämpöeristeeseen asti
 • kahdessa tapauksessa lämmönjakohuoneesta taivaalle lämpöä vetävä avoin entinen savuhormi.


Edellä mainittujen korjauskohteiden lisäksi on asiakkaiden kanssa keskusteltu lämmönsäädöistä, lämpökäyristä, yläpohjan, seinien ja kellaritilojen lisäeristyksestä, maa-, ilma- ja poistoilmalämpöpumpuista. Myös ilmanvaihdon heikko tai liiallinen toiminta samoin kuin ylen määräinen häiritsevä veto ja tuloilmaventtiileistä kantautuva liikenteen melu ovat olleet keskustelun aiheina useissa tapauksissa. Allekirjoittaneelle aika on ollut hyvin antoisaa, ja toivon että näin voivat tuntea myös kaikki asiakkaani. Rohkeasti edelleen kohti uutta, entistä parempien asumisolosuhteiden aikaa!

 

YHTEYSTIEDOT:   Energiatodistus Kangasala, Sahalahti, Valkeakoski, Orivesi ja yleisemmin koko Pirkanmaa: Y.S.Lepola,   puhelin 050-3577123   e-mail:  energiainssi(a)energiainssit.fi