Energiatodistus FAQ


Voiko kiinteistön E-luku tulla kiinteistöveron perusteeksi?

  

Julkisuuteen on tullut tietoja, joiden mukaan kiinteistövero saatetaan jatkossa porrastaa kiinteistön energiatehokkuuden mukaan. Tähän liittyen mielenkiintoista luettavaa löytyy esimerkiksi laittamalla Googlen hakukoneeseen hakusanat "energiatodistus kiinteistövero" tai vaikkapa tästä: http://era17.fi/rakentamisen-ohjaus/verotus/ 


Selvää on, että tällainen ratkaisu aiheuttaisi monilla kiinteistöillä dramaattisen kiinteistöveron nousun. Energiatehokkuuden suhteen ovat heikoimmilla juuri ne vanhimmat kiinteistöt, jotka maksavat ikänsä puolesta nyt hyvinkin edullista kiinteistöveroa. Ja kokonaan ilman  energiatodistusta oleva kiinteistö saa automaattisesti merkinnän G, joka on heikoin luokka ja jolla uudessa systeemissä  olisi aivan varmasti kallein kiinteistövero.

  

Mitä on tehtävissä? Voidaanko kiinteistöni E-lukua parantaa?

  

Kaikien meidän pitää asua ja tämä asuminen vaatii lämmitystä ja energiaa. Mutta ei ole yhdentekevää, miten tuon lämmitysenergian hankimme ja kuinka säästeliäästi kiinteistömme luovuttaa sitä pois seinien, katon, ikkunoiden ja muiden rakenneosien läpi. 


Energiatodistus kertoo täsmällisesti sen, kuinka paljon energiaa pitää tuoda asuntoon, jotta asuminen olisi lämpötilan ja sisäilmaston kannalta terveellistä ja miellyttävää. Kiinteistön omistajalla on kuitenkin useita mahdollisuuksia vaikuttaa kiinteistönsä energiatodistuksen laskennalliseen E-lukuun: 

  

1: Asunnon kuluttama energiamäärä voidaan tuottaa monin eri tavoin. Osa tavoista on E-luvun laskennan kannalta suotuisia, osa taas ei. Sähköpatterien avulla lämmitetyn talon muuttaminen  kokonaan toiseen energian tuotto- ja jakotapaan voi tietysti olla hankalaa, mutta jos on jo rakennusvaiheessa valinnut lämmitysenergian jakotavaksi vesikiertoisen lattialämmityksen, on vahvoilla. Tällaiseen järjestelmään pystyy jälkikäteen kytkemään hyvin monenlaisia lämmitysenergian tuotantotapoja. Tästä vaihtoehdosta kannattaa ehdottomasti keskustella energiatodistuksen laatijan kanssa.

  

2: Tavallisesti hyvin yksinkertaisin keinoin voidaan vähentää lämpöenergian siirtymistä sisältä harakoille. Tähän voi asunnossa asuva vaikuttaa paitsi omilla käytännön toimillaan, myös lopputuloksen kannalta usein varsin pienillä investoinnilla. Esimerkiksi kiinteistön yläpohjan lisäeristäminen on monesti melko nopeasti itsensä takaisin maksava toimenpide. Samoin varsinkin vanhoissa taloissa ikkunoiden ja ovien tiivistäminen tai jopa vaihto nykyaikaisiin energiatehokkaisiin malleihin.

  

 

Kannattaisiko vaihtaa maalämpöön? Riittäisikö kiinteistöni lämmitykseen selvästi edullisempi ilma-vesilämpöpumppu? Entä jos en luota lämpöpumppumyyjien laskelmiin, kuka voisi tehdä minulle puolueettoman laskelman?

  

Sekä maalämpöpumppu että ilmalämpöpumppu ovat nykyaikaisia ja energiatehokkuuden kannalta erinomaisia lämpöenergian tuotantotapoja. On kuitenkin selvää, että kaikki lämpöpumppujen myyntiin keskittyneet tahot haluavat antaa omista laitteistaan varsin positiivisen kuvan. Mikäli et halua sitoutua jo projektivaiheessa kauppiaaseen, joka tekee projektiasi varten kaikki laskelmat, anna se työ meille. Laskemme kiinteistösi lämmöntarpeen ja etsimme sitä varten vaihtoehtoiset ratkaisut. Näin et sitoudu tekemään kauppaa kenenkään Sinua alati puhelimessa piinaavan tahon kanssa, vaan voit rauhassa pohtia itsellesi kaikin puolin edullisimman kokonaisuuden. Ja tarvitessasi olemme mukanasi vaikka koko projektin alusta loppuun asti. Näin et joudu heti lähdössä sitoutumaan mihinkään tiettyyn lämmöntuotantomenetelmään tai laitemerkkiin!

 

 YHTEYSTIEDOT:   Energiatodistus Kangasala, Sahalahti, Valkeakoski, Orivesi ja yleisemmin koko Pirkanmaa: Y.S.Lepola,   puhelin 050-3577123   e-mail:  energiainssi(a)energiainssit.fi